Phone Orders 210 816 9999
Mon - Fri: 08:30 - 16:30
FREE SHIPPINGFOR ORDERS ABOVE 40.00
For first 2 kilos

Ποια τα είδη μπαταριών που είναι κατάλληλα για περονοφόρα και ποιο να επιλέξετε

Τα περονοφόρα οχήματα, κατακτούν ολοένα και περισσότερη αναγνώριση στον κόσμο της βιομηχανίας. Πλέον, είναι αρκετά δημοφιλή, καθώς ο ρόλος τους είναι σπουδαίος, στις εργοστασιακές εφαρμογές και στον τομέα της αποθήκευσης.

Οι μπαταρίες αυτών, αποτελούν την κινητήρια τους δύναμη, και η επιλογή της κατάλληλης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική λειτουργία και την αύξηση της απόδοσης αυτών των μηχανημάτων. Επομένως, η αναζήτηση για όλο και καλύτερες και αξιόπιστες μπαταρίες, αυξάνεται διαρκώς!

Η τεχνολογική ανάπτυξη, προσφέρει πλέον ποικίλες επιλογές και διάφορους τύπους διαθέσιμων μπαταριών, ικανών για την τροφοδότηση των ηλεκτρικών περονοφόρων ανυψωτικών. Καθεμία από αυτές, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Έτσι, η απόφαση για να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο μπαταρίας, πολλές φορές μπορεί να είναι μια πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα ξεχωριστά είδη αυτών, ώστε να διαλέξετε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στην λειτουργία που εσείς χρειάζεστε.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε προσεκτικά τους διάφορους τύπους μπαταριών που είναι διαθέσιμοι για περονοφόρα οχήματα και θα αναλύσουμε τα συν και τα πλην τους. Συγκεκριμένα, θα επικεντρωθούμε στις παραδοσιακές μπαταρίες μολύβδου-οξέος, στις μπαταρίες νικελίου-καδμίου (NiCd), στις μπαταρίες νικελίου-μεταλλικού υδριδίου (NiMH) και στις πιο σύγχρονες μπαταρίες λιθίου (Li-ion, LiFePO4). Θα δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά τους, όπως η ενεργειακή πυκνότητα, η διάρκεια ζωής, η απόδοση φόρτισης και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η κατάλληλη επιλογή εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις της εφαρμογής για την οποία τη θέλετε. Ευχόμαστε στο τέλος του άρθρου να έχετε κατανοήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών τύπων  μπαταριών και να είστε σε θέση να γνωρίζετε ποιος από αυτούς είναι πιο κατάλληλος για τις δικές σας ανάγκες. 

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά…

  1. Μπαταρίες μολύβδου-οξέος

Οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος (παραδοσιακές μπαταρίες αυτοκινήτου) είναι μια παλαιότερη τεχνολογία που χρησιμοποιείται ευρέως σε περονοφόρα οχήματα. Έχουν χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες και εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά.

Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι να να μετατρέπουν τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρική. Αποτελούνται από πλάκες μολύβδου και οξειδίου του μολύβδου βυθισμένες σε θειικό οξύ. Οι μπαταρίες αυτές εκπέμπουν αέρια όταν φορτίζουν και είναι αναγκαίο να γεμίζουν τακτικά με νερό.

Είναι προσιτές, καθώς προσφέρουν χαμηλό κόστος, αξιόπιστη απόδοση και ευκολία στη συντήρηση, αλλά έχουν μειωμένη διάρκεια ζωής συγκριτικά με τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες. Οι τυπικές μπαταρίες μολύβδου- οξέος έχουν διάρκεια ζωής περίπου 1.500 κύκλους ή 5 χρόνια χρήσης σε μέτριες εφαρμογές. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και συνήθως κυμαίνονται  από 24 έως 80 βολτ. Με αυτό τον τρόπο, καθιστούν εύκολη την προσαρμογή της τάσης της μπαταρίας στις απαιτήσεις του περονοφόρου ανυψωτικού. Επιπλέον, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φορτιστούν, κάτι το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει τη παραγωγικότητα του μηχανήματος. Τέλος, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν διαρροές οξέος αν δεν συντηρούνται τακτικά.

2. Μπαταρίες νικελίου-καδμίου (NiCd)

Οι μπαταρίες NiCd αποτελούν και αυτές μια παλαιότερη τεχνολογία μπαταριών. Διαθέτουν μεγαλύτερη πυκνότητα ενέργειας σε σύγκριση με τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος και είναι γνωστές για τη μακρά διάρκεια ζωής τους, καθώς μπορούν να αντέξουν χιλιάδες κύκλους φόρτισης/εκφόρτισης. Αυτή η ανθεκτικότητα τις καθιστά κατάλληλες για εφαρμογές που απαιτούν συχνές φορτίσεις και αποφορτίσεις. Επιπλέον, είναι ανθεκτικές σε υψηλές θερμοκρασίες και βαριά φορτία. Ωστόσο, περιέχουν τοξικά μέταλλα και είναι λιγότερο περιβαλλοντικά φιλικές.

3. Μπαταρίες νικελίου-μεταλλικού υδριδίου (NiMH)

Οι μπαταρίες NiMH είναι σχετικά νέες στην αγορά και περιέχουν ένα κράμα απορρόφησης νικελίου-υδρογόνου. Σε σχέση με τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος, έχουν υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, είναι πιο ελαφριές και προσφέρουν περίπου 30% περισσότερο χρόνο εργασίας.

Παρέχουν αυξημένη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τις NiCd, ενώ παραμένουν σχετικά οικονομικές. Δεν περιέχουν τοξικά μέταλλα, κάτι που τις καθιστά πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Τέλος, οι ανάγκες τους για συντήρηση είναι ελάχιστες. 

4. Μπαταρίες λιθίου (Li-ion, LiFePO4)

Οι μπαταρίες λιθίου προσφέρουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και μεγάλη διάρκεια ζωής- περίπου 10 χρόνια χρήσης. Είναι ελαφριές, έχουν χαμηλό ρυθμό αυτοεκφόρτισης και μικρότερο μέγεθος συγκριτικά με άλλες τεχνολογίες. Η τεχνολογία ιόντων λιθίου λειτουργεί σε μια χημική διαδικασία που χρησιμοποιεί οξείδιο του λιθίου ως κάθοδο και άνθρακα ως άνοδο. Δεν εκπέμπουν αέρια και δεν χρειάζονται νερό, έτσι οι ανάγκες τους για συντήρηση είναι μηδαμινές. Φτάνουν στην πλήρη φόρτιση σε λιγότερο από 2 ώρες.

Οι μπαταρίες αυτές φέρουν υψηλότερο κόστος, αλλά η απόδοσή τους αντισταθμίζει το κόστος αυτό με την αποτελεσματικότητά τους και τη μείωση του χρόνου αναμονής κατά τη φόρτιση.

Η καλύτερη μπαταρία για ένα περονοφόρο όχημα εξαρτάται από μια ποικιλία  παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων του κόστους, της απόδοσης, της αντοχής, της φόρτισης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δε μπορούμε να πούμε ποια μπαταρία από τις παραπάνω 4 που αναλύσαμε είναι η πιο καλή για εσάς. Αυτό είναι κάτι που θα το κρίνετε εσείς με βάση τα δικά σας θέλω και ανάγκες. Αυτό που μπορούμε να σας πούμε όμως, είναι ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς στα περονοφόρα ανυψωτικά. Ο λόγος είναι ότι δεν χρειάζονται συντήρηση και είναι πιο ασφαλείς για τους εργαζομένους. Μπορούν να φορτίσουν γρήγορα και έτσι να αποφέρουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Είναι πιο εύκολες στον χειρισμό, καθότι πιο ελαφριές. Αυτά τα υπέρ κάνουν αρκετούς να τις επιλέγουν, παραμερίζοντας τα μειονεκτήματά που έχουν. 

To the main pageNext article